Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli, cena Brentu sa pohybuje tesne nad 52 USD za barel

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K poklesu došlo napriek signálom, že najväčší producenti na čele s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by na budúcotýždňovej schôdzke mali predĺžiť súčasný program obmedzovania produkcie.

Singapur 18. mája (TASR) - Po tom, ako predchádzajúce obchodovanie uzatvorili rastom na dvojtýždňové maximá, ceny ropy dnes klesli, pričom cena Brentu sa len tesne udržala nad hranicou 52 USD za barel (159 litrov). K poklesu došlo napriek signálom, že najväčší producenti na čele s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) by na budúcotýždňovej schôdzke mali predĺžiť súčasný program obmedzovania produkcie. Zásoby ropy vo svete sú totiž stále vysoké a viacero obchodníkov nepredpokladá, že sa tento stav tak skoro zmení.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli klesla do 7.44 h SELČ o 20 centov na 52,01 USD (46,78 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 48,89 USD/barel, čo znamená pokles o 18 centov.

Na záver stredajšieho obchodovania (17.5.) zaznamenali ceny komodity rast na dvojtýždňové maximá, keď ich podporila informácia z USA, že zásoby ropy za minulý týždeň klesli. Podľa amerického ministerstva energetiky sa znížili o 1,8 milióna barelov, čo znamená pokles zásob ropy v Spojených štátoch šiesty týždeň po sebe. Objem zásob však klesol v menšej miere, než sa očakávalo, pričom podľa viacerých obchodníkov je na trhu stále príliš veľa ropy, ktorú trhy nedokážu absorbovať.