Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy mierne klesli, cena Brentu sa pohybuje okolo 61 USD/barel

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom sú najnovšie nepriaznivé informácie z čínskej ekonomiky, ktoré zapôsobili na ropné trhy väčšou mierou, než nedávna dohoda OPEC a ďalších producentov o obmedzení ťažby.

Singapur 14. decembra (TASR) - Ceny ropy v piatok klesli, pričom cena Brentu skĺzla k 61 USD za barel (159 litrov). Dôvodom sú najnovšie nepriaznivé informácie z čínskej ekonomiky, ktoré zapôsobili na ropné trhy väčšou mierou, než nedávna dohoda Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov o obmedzení ťažby.

Čína, druhá najväčšia ekonomika sveta, zaznamenala za november najslabší rast maloobchodných tržieb za vyše 15 rokov. Štatistický úrad oznámil, že tržby v maloobchode vzrástli minulý mesiac medziročne o 8,1 %, čo predstavuje najslabšie tempo rastu od mája 2003. To znamená postupné ochladzovanie dopytu na čínskom trhu, čo je riziko aj pre ceny ropy.

Dohoda medzi OPEC a krajinami mimo ropného kartelu zo začiatku decembra o obmedzení ťažby od budúceho roka o 1,2 milióna barelov denne síce trhy čiastočne podporila, podľa analytikov však výraznejší vplyv bude mať až od budúceho roka, keď sa začne reálne prejavovať.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári klesla do 8.13 h SEČ o 38 centov na 61,07 USD (53,71 eura) za barel. Mierny pokles zaznamenala aj cena americkej ľahkej ropy WTI s januárovým kontraktom. Dosiahla 52,35 USD/barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamená pokles o 23 centov.