Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy pokračujú v raste, americká WTI sa obchoduje už pod 54 USD

Foto: TASR/AP

Dnes sa na ropnom trhu neočakávajú žiadne výraznejšie impulzy. Vplyv nemalo dokonca ani ďalšie spomalenie rastu čínskej ekonomiky, keďže zostalo v rámci očakávaní.

Singapur 15. apríla (TASR) - Ropa pokračuje v posilňovaní už piaty deň po sebe. Cena americkej ropy WTI smeruje k úrovni 54 USD (51,12 eura) za barel a severomorskej ropy Brent k úrovni 59 USD za barel. Irán sa totiž pripojil k Líbyi a vyzval Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), aby obmedzila produkciu. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s májovým kontraktom sa dnes ráno o 7.56 h SELČ predával po 53,68 USD. To je o 39 centov viac ako v utorok (14. 4.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt si počas utorka pripísal 1,38 USD a uzavrel najvyššie za týždeň na 53,29 USD za barel. Cena WTI je aktuálne o 0,7 % vyššia než na začiatku roka.

Májový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zdražel o 50 centov na 58,93 USD za barel. V utorok severomorská ropa posilnila o 50 centov a uzavrela obchodovanie na úrovni 58,43 USD za barel.

Dnes sa na ropnom trhu neočakávajú žiadne výraznejšie impulzy. Vplyv nemalo dokonca ani ďalšie spomalenie rastu čínskej ekonomiky, keďže zostalo v rámci očakávaní.

Investori skôr čakajú, ako sa vyrieši spor v rámci OPEC, týkajúci sa ťažobnej politiky kartelu. Po Líbyi vyzval na zníženie produkcie z dôvodu podpory cien aj Irán. Najväčší a najdôležitejší člen kartelu Saudská Arábia je však proti obmedzeniu ťažby.