Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ceny čierneho zlata pokračujú v raste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ceny ropy pokračujú aj na začiatku nového týždňa v raste po prudkom zvýšení v uplynulom týždni.

Singapur 15. augusta (TASR) - Ceny ropy pokračujú aj na začiatku nového týždňa v raste po prudkom zvýšení v uplynulom týždni. Americká ropa WTI sa obchoduje už tesne pod 45 USD (40,33 eura) za barel. Dôvodom sú špekulácie, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) obmedzí ťažbu. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI so septembrovým kontraktom sa dnes ráno o 7.57 SELČ predával po 44.88 USD. To bolo o 39 centov alebo 0,88 % viac než v piatok (12. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 1 USD alebo 2,3 % a uzavrel na úrovni 44,49 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň vzrástla cena ropy WTI o 6,4 %.

Októbrový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno zdražel o 34 centov alebo 0,74 % na 47,31 USD za barel.

Na trhu sa od začiatku augusta špekuluje o tom, že OPEC stanoví strop na ťažbu, čo podporuje ceny čierneho zlata. Aj keď podobné snahy pred niekoľkými mesiacmi stroskotali, zdá sa, že kartel sa chce o to opäť pokúsiť. Koncom septembra by sa malo konať neformálne stretnutie producentských krajín. Experti však považujú šance na dohodu za nízke pre veľké názorové rozdiely v rámci OPEC.