Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa menili len minimálne, cena Brentu sa udržala

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena ropy Brent sa udržala nad úrovňou 55 USD za barel (159 litrov) a cena americkej ropy WTI nad 52 USD/barel.

Londýn 13. decembra (TASR) - Po výraznom raste, ku ktorému prispela dohoda štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a krajín mimo ropného kartelu o znížení produkcie, sa ceny ropy stabilizovali a v porovnaní s pondelkovou uzávierkou (12. 12.) sa menili len minimálne. Cena ropy Brent sa udržala nad úrovňou 55 USD za barel (159 litrov) a cena americkej ropy WTI nad 52 USD/barel.

Okrem dohody OPEC a štátov mimo kartelu ceny komodity podporil aj zvyšujúci sa dopyt po rope v Ázii. Pokračovaniu rastu však zabránilo čiastočné vyberanie ziskov investormi po predchádzajúcich dňoch prudkého rastu cien.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla pred 6.00 h SEČ 55,67 USD (52,54 eura) za barel. Oproti pondelkovej uzávierke to znamená pokles o dva centy. O niečo viac klesla cena americkej ľahkej ropy s januárovým kontraktom. Aj v tomto prípade bol ale pokles iba mierny. Cena WTI dosiahla 52,73 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená zníženie o 10 centov.