Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa vyvíjajú odlišnými smermi

Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo cena ropy Brent sa v porovnaní s ranným vývojom vrátila k rastu, cena americkej WTI mierne klesla.

Londýn 22. septembra (TASR) - Ceny ropy sa vyvíjajú odlišnými smermi. Zatiaľ čo cena ropy Brent sa v porovnaní s ranným vývojom vrátila k rastu, cena americkej WTI mierne klesla. Pokles bol však iba mierny a cena WTI sa udržala vysoko nad 50 USD za barel (159 litrov). Trhy totiž stále vyčkávajú na závery schôdzky najväčších producentov, či pristúpia k predĺženiu dohody o obmedzovaní ťažby.

Predstavitelia členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a niektorých ďalších veľkých producentov vrátane Ruska sa dnes zišli vo Viedni, aby prerokovali možnosť predĺženia limitov na ťažbu ropy. Súčasná dohoda počíta s limitmi do konca marca budúceho roka. Dva zdroje zo strany OPEC sa však už nechali počuť, že producenti dnes pravdepodobne jasné odporúčanie na predĺženie limitov neoznámia.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v novembri vzrástla do 16.13 h SELČ o 31 centov na 56,74 USD (47,44 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI rovnako s novembrovým kontraktom klesla o 6 centov na 50,49 USD za barel.