Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy vzrástli, Brent sa pohybuje nad 51,30 USD/barel

Ilustračné foto, ropa Brent. Foto: TASR/AP

V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 26 centov. Oproti začiatku tohto roka je však cena Brentu výrazne slabšia - rok začínala nad 66 USD za barel.

Londýn 30. decembra (TASR) - Ceny ropy v stredu vzrástli, pričom cena Brentu sa pohybuje nad 51,30 USD za barel (159 litrov). Ceny podporilo oslabenie kurzu dolára, ďalej pokles zásob ropy v USA, ako aj informácia, že Británia schválila druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Čo sa však týka vývoja za celý rok, ceny ropy aj naďalej smerujú k približne 20-percentnému prepadu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári dosiahla do 16.34 h SEČ 51,35 USD (41,81 eura) za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená rast o 26 centov. Oproti začiatku tohto roka je však cena Brentu výrazne slabšia - rok začínala nad 66 USD za barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 48,32 USD/barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke tak vzrástla o 32 centov. Aj v tomto prípade to oproti začiatku roka znamená prudký pokles, keďže na začiatku roka 2020 dosahovala približne 62 USD za barel.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Ceny čiastočne podporilo oslabenie kurzu dolára, ktorý zaznamenal najnižšiu hodnotu oproti košu svetových mien od roku 2018. Trhy podporilo aj oznámenie Británie, že schválila druhú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, tentoraz od firmy AstraZeneca, ktorá ju vyvinula v spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Navyše, podporu cenám ropy poskytli aj údaje Amerického ropného inštitútu (API) o vývoji ropných zásob v USA za minulý týždeň. Tie podľa API klesli o 4,8 milióna barelov, pričom analytici očakávali pokles zhruba o 2,5 milióna barelov.

(1 EUR = 1,2281 USD)