Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy zaznamenali rast

Foto: TASR

Spoločnosť TransCanada oznámila, že do konca novembra obmedzí dodávky ropy do Spojených štátov prostredníctvom ropovodu Keystone minimálne o 85 percent.

Singapur 22. novembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali v stredu rast, keď ich nahor posunuli informácie o obmedzení dodávok ropy z Kanady do Spojených štátov. K tomu sa pridal odhad Amerického ropného inštitútu (API), že ropné zásoby v USA klesli.

Spoločnosť TransCanada oznámila, že do konca novembra obmedzí dodávky ropy do Spojených štátov prostredníctvom ropovodu Keystone minimálne o 85 %. Ropovod, ktorý spája ropné piesky v provincii Alberta s americkými rafinériami, koncom minulého týždňa odstavili po tom, ako z neho na území amerického štátu Južná Dakota vytieklo okolo 5000 barelov ropy (1 barel = 159 litrov).

Navyše, API vo svojom najnovšom odhade oznámil, že zásoby ropy v USA v týždni do 17. novembra klesli o 6,4 milióna barelov. Kľúčová bude správa amerického ministerstva energetiky, ktorú zverejnia popoludní.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári vzrástla do 7.24 h SEČ o 49 centov na 63,06 USD (53,81 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI, rovnako s januárovým kontraktom, dosiahla 57,69 USD/barel, čo oproti utorkovej uzávierke (21.11.) predstavuje rast o 86 centov.