Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ropa zmazala časť predchádzajúcich strát a jej ceny vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ropný trh má chvíľu pauzu po júlovom páde cien komodity o približne 20 %, ktorý spôsobili jej nadmerné dodávky.

Singapur 5. augusta (TASR) - Ropa dnes zmazala časť predchádzajúcich strát a jej ceny vzrástli, pričom cena Brentu sa vrátila nad hranicu 50 USD za barel. Investori totiž očakávajú, že zásoby komodity v USA, ktoré sú ich najväčším svetovým spotrebiteľom, minulý týždeň klesli. Ale silný dolár môže brániť výraznejšiemu zdraženiu ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ropný trh má chvíľu pauzu po júlovom páde cien komodity o približne 20 %, ktorý spôsobili jej nadmerné dodávky. Ponuka ropy na globálnom trhu stále vysoko prevyšuje dopyt. Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v júli ďalej pumpovali na trh rekordný objem čierneho zlata, a ani americká produkcia ropy z bridlíc neklesá. Onedlho sa pritom na trh s ropu vráti Irán. Teherán totiž očakáva, že po dosiahnutí dohody so západnými mocnosťami o obmedzení svojho jadrového programu, mu zasa zrušia sankcie. Analytici sa preto domnievajú, že tieto faktory udržia ceny ropy na uzde a zabránia jej prílišnému zdraženiu.

Barel (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dnes o 6.12 SELČ predával za 50,34 USD (45,88 eura), čo je o 35 centov viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena septembrového kontraktu americkej ľahkej ropy WTI vzrástla o 31 centov na 46,05 USD za barel.

(1 EUR = 1,0973 USD)