Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Návrh na predaj polovice ropných rezerv USA skomplikuje situáciu

Foto: TASR

USA zverejnili tento plán krátko po návšteve prezidenta USA D. Trumpa v Saudskej Arábii, ktorá je v podstate lídrom OPEC.

Washington 23. mája (TASR) - Návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa na predaj polovice zo strategických ropných rezerv USA dnes prekvapil trhy. Spojené štáty tak môžu podkopať snahu členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov o obnovenie rovnováhy medzi ponukou a dopytom na trhu a výraznejšie zdraženie komodity.

OPEC sa snaží znížením svojej produkcie dosiahnuť i pokles nadmerných zásob ropy v skladoch po celom svete a podporiť tak dopyt po rope na trhu aj strmší rast jej cien.

Biely dom v návrhu zákona o rozpočet žiada postupné rozpredanie polovice zo strategickej ropných rezerv (Strategic Petroleum Reserve, SPR) USA. Začať by sa malo v októbri 2018. Objem SPR je zhruba 688 miliónov barelov (1 barel = 159 litrov) a sú najväčšie na svete. Podľa návrhu by sa v priebehu 10 rokov mala polovica rezerv uvoľniť, čo predstavuje v priemere 95.000 barelov ropy denne alebo 1 % súčasného objemu jej ťažby v USA.

USA zverejnili tento plán krátko po návšteve prezidenta Trumpa v Saudskej Arábii, ktorá je v podstate lídrom OPEC.

Uvoľnenie ropných rezerv skomplikuje snahu OPEC o stabilizáciu trhu s ropou, pripomínajú analytici. Aj nárast ťažby z bridlíc v USA sťažuje ropnému kartelu jeho úsilie o výraznejšie zvýšenie cien ropy a redukciu skladových zásob.