Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Po Trumpových sankciách proti Teheránu vývoz iránskej ropy klesol

Na snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Pokles predaja iránskej ropy je väčší, než sa všeobecne očakávalo.

Washington 18. septembra (TASR) - Od apríla, keď americký prezident Donald Trump vypovedal jadrovú dohodu s Teheránom, vývoz iránskej ropy klesol o 35 %. Podľa nemeckého portálu FAZ.net informovala o tom agentúra Bloomberg.

V septembri predával Irán priemerne denne 1,6 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) ropy. V apríli dosahoval jeho denný predaj priemerne 2,5 milióna barelov.

Pokles predaja iránskej ropy je väčší, než sa všeobecne očakávalo. Keď Trump jednostranne vypovedal jadrovú dohodu s Teheránom proti vôli Európy a Indie, početní analytici účinnosť amerického kroku pred piatimi mesiacmi spochybňovali.

Teraz sa očakáva, že v októbri prestanú kupovať iránsku ropu aj európske krajiny a Japonsko. V tom prípade by vývoz komodity z Iránu klesol na 1,3 milióna barelov denne. Iránsky rozpočet je silno závislý na predaji ropy. Na krytí jeho výdavkov sa podieľa takmer 80 %.

Po doterajšom poklese exportu ropy stratil iránsky riál na čiernom trhu 60 % hodnoty. To sa prejavilo v prudkom raste spotrebiteľských cien.