Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Producenti urobia všetko, aby dostali ropný trh do rovnováhy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Európska referenčná ropa Brent v piatok uzavrela na úrovni 61,54 dolárov za barel. V rovnakom období vlani sa obchodovala nad 75 dolárov za barel.

Abú Zabí 8. septembra (TASR) - Producenti urobia všetko, čo je potrebné, aby sa ropný trh dostal do rovnováhy. Na trh majú aktuálne negatívny vplyv obchodné spory a neisté vyhliadky globálnej ekonomiky, uviedol minister energetiky Spojených arabských emirátov Suheil al-Mazrouei.

Mazrouei však varoval, že v čase obchodnej vojny medzi USA a Čínou, ktorá spomaľuje svetovú ekonomiku, by ďalšie obmedzenie ťažby nemuselo byť dobrým spôsobom, ako podporiť klesajúce ceny čierneho zlata. Ďalšie zníženie produkcie je podľa neho rozhodnutím, ktoré sa neprijíma ľahko.

Zajtra v Abú Zabí začne 4-dňový Svetový energetický kongres. V jeho rámci sa vo štvrtok stretnú ministri ropného priemyslu producentských krajín takzvanej skupiny OPEC+.

Európska referenčná ropa Brent v piatok uzavrela na úrovni 61,54 dolárov za barel. V rovnakom období vlani sa obchodovala nad 75 dolárov za barel.

Skupine OPEC+ dominuje Saudská Arábia ako najväčší producent v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu a Rusko. Skupina v júni o 9 mesiacov predĺžila platnosť dohody o obmedzení ťažby o 1,2 milióna barelov ropy denne. Toto rozhodnutie však nedokázalo zastaviť pokles cien čierneho zlata, ktoré stláča spomaľovanie globálnej ekonomiky.