Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Saudská Arábia nevylučuje ďalšie obmedzenie svojej ťažby ropy

Foto: TASR

Kráľovstvo však nie je ochotné znížiť produkciu samostatne, uviedol v piatok (11. 8.) saudskoarabský minister energetiky Khalid al-Falih pre štátny denník Asharq Al-Awsat.

Dubaj/Londýn 13. augusta (TASR) - Saudská Arábia, ktorá je najväčším producentom ropy na svete, nevylučuje ďalšie obmedzenie svojej ťažby. Kráľovstvo však nie je ochotné znížiť produkciu samostatne, uviedol v piatok (11. 8.) saudskoarabský minister energetiky Khalid al-Falih pre štátny denník Asharq Al-Awsat.

Medzinárodná agentúra pre energetiku IEA zvýšila prognózu rastu dopytu po rope v tomto roku na 1,5 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov) z 1,4 milióna barelov denne. Kritizovala však členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) za to, že neplnia dohodnuté obmedzenie produkcie.

Kartel OPEC, kam patrí aj Saudská Arábia, a ďalší veľkí producenti sa dohodli na znížení ťažby, aby stabilizovali ceny čierneho zlata. Podľa al-Faliha perspektíva ďalšieho obmedzenia produkcie je aktuálna.

Ceny ropy počas piatka vzrástli a znížili celotýždňové straty, americká ropa však ukončila minulý obchodný týždeň pod hranicou 49 USD (41,65 eura) za barel.

Septembrový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok zdražel o 23 centov alebo 0,47 % a obchodovanie na newyorskej komoditnej burze uzavrel na úrovni 48,82 USD za barel. Americká ropa WTI za celý uplynulý týždeň stratila 1,5 %. Cena októbrového kontraktu na severomorskú ropu Brent v piatok vzrástla o 20 centov alebo 0,39 % a uzavrela na úrovni 52,10 USD za barel.

"Trh nedôveruje poslednému poklesu zásob," uviedli analytici ANZ Bank. Ropné rezervy v USA počas predchádzajúceho týždňa padli takmer o 6,5 milióna barelov, čo bolo skoro trojnásobok v porovnaní s očakávaným znížením.