Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Nepripravujú sa obmedzenia tranzitu ruskej ropy cez Ukrajinu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Uviedol to riaditeľ Zastúpenia pre strednú Európu verejnej akciovej spoločnosti Ukrtransnafta Mikuláš Rakovský.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Nepripravuje sa nijaký zákon, ktorý by mal obmedzovať prepravu ruskej ropy cez územie Ukrajiny ďalej na západ. Uviedol to riaditeľ Zastúpenia pre strednú Európu verejnej akciovej spoločnosti Ukrtransnafta Mikuláš Rakovský v súvislosti s medializovanými informáciami, že Ukrajina pripravuje zákaz prepravy energonosičov z Ruskej federácie cez jej územie.

"Na základe môjho piatkového (8. 8.) rozhovoru s predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom ukrajinského štátneho prepravcu ropy Ukrtransnafta pánom Oleksandrom Lazorkom som ním splnomocnený jednoznačne túto správu dementovať a potvrdiť, že sa nepripravuje nijaký zákon, ktorý by mal prepravu ruskej ropy cez územie Ukrajiny ďalej na západ obmedzovať," spresnil Rakovský.

Ukrajinská vláda v piatok podľa medializovaných informácií oznámila, že navrhuje uvaliť sankcie na 172 Rusov a občanov iných štátov a 65 prevažne ruských spoločností. Premiér Arsenij Jaceňuk okrem iného povedal, že vláda navrhla uvaliť sankcie aj na akýkoľvek tranzit cez ukrajinské územie vrátane letov či tranzitu surovín.