Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štyria producenti ropy ťažbu neznížia, jej cena prudko klesla

Foto: TASR/AP

Zasadnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu sa uskutoční 27. novembra vo Viedni a analytici sa rozchádzajú v prognózach, či OPEC k obmedzeniu ťažobných kvót pristúpi alebo nie.

New York 25. novembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali prudký pokles potom, ako ani jeden zo štyroch producentov ropy, ktorí dnes vo Viedni rokovali o probléme klesajúcich cien, neprislúbil, že obmedzí ťažbu s cieľom ceny podporiť.

Zasadnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa uskutoční 27. novembra vo Viedni a analytici sa rozchádzajú v prognózach, či OPEC k obmedzeniu ťažobných kvót pristúpi alebo nie.

Zástupcovia Venezuely, Saudskej Arábie, Mexika a Ruska (Mexiko a Rusko nie sú členmi OPEC) po dnešnom stretnutí oznámili, že plánujú spustiť štvrťročné monitorovanie cien ropy. Ako však povedal šéf ruskej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin, dnešné rozhovory vo Viedni neviedli k žiadnemu spoločnému prísľubu o znížení produkcie.

To sa odrazilo na vývoji cien. Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla tesne popoludní v New Yorku o 1,38 USD na 74,40 USD (59,88 eura) za barel (159 litrov). Výrazný pokles zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá klesla o 1,26 USD na 78,42 USD za barel.