Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Po hektickom týždni ceny ropy na jeho záver mierne posilnili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Niektoré zo štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) uviedli, že "rozumná cena" tak pre producentov ako pre spotrebiteľov je zhruba okolo 100 USD/barel.

New York 20. apríla (TASR) - Cena americkej ropy vzrástla na záver piatkového obchodovania nad 88 USD za barel (159 litrov) potom, ako sa obchodníci po niekoľkých dňoch prudkého prepadu opätovne začali vracať na komoditné trhy.

Mierny rast zaznamenala aj cena ropy Brent. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej WTI klesla od začiatku apríla približne o 9 USD, keď ju negatívne zasiahli najmä správy z Číny, ktorá oznámila slabší než očakávaný rast ekonomiky za 1. štvrťrok. Nasledovali nepriaznivé ekonomické informácie z amerického a európskeho trhu.

Ku koncu týždňa však ropné trhy podporilo oslabenie kurzu dolára a posilnenie na akciových trhoch. Okrem toho na cenu ropy pozitívne zapôsobili náznaky z krajín produkujúcich túto komoditu, že objem produkcie by mohli znížiť, aby zabránili ďalšiemu poklesu cien. Niektoré zo štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) uviedli, že "rozumná cena" ako pre producentov, tak pre spotrebiteľov, je zhruba okolo 100 USD/barel.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla na záver obchodovania v piatok (19. 4.) o 28 centov na 88,01 USD (67,11 eura) za barel. Cena v Londýne obchodovanej severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni zaznamenala rast o 52 centov na 99,65 USD/barel.