Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Cena ropy WTI sa pohybuje v blízkosti hranice 104 USD

Foto: TASR/AP

Na trh v súčasnosti pôsobia dva protichodné faktory. Na jednej strane je to pokračujúca kríza na východe Ukrajiny a na druhej rastúce zásoby ropy v USA.

New York 17. apríla (TASR) - Cena ropy WTI sa drží v blízkosti 104 USD za barel (159 litrov), keďže obavy trhov v dôsledku krízy na Ukrajine, ktoré tlačia cenu ropy nahor, kompenzujú vysoké zásoby ropy v USA. Tie zasa pravidelne vedú k poklesu cien komodity. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 14 centov na 103,90 USD (74,99 eura) za barel. Na záver stredajšieho obchodovania sa cena WTI zvýšila o 1 cent a uzatvorila na úrovni 103,76 USD/barel. Cena v Londýne obchodovanej severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni klesla o 7 centov na 109,53 USD za barel.

Na trh v súčasnosti pôsobia dva protichodné faktory. Na jednej strane je to pokračujúca kríza na východe Ukrajiny a na druhej rastúce zásoby ropy v USA. Zatiaľ čo v priebehu stredajšieho obchodovania vzrástla cena WTI v dôsledku vývoja na Ukrajine takmer na 105 USD za barel, následne klesla potom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby ropy v krajine vzrástli minulý týždeň až o 10 miliónov barelov. To bol najvýraznejší rast ropných zásob za posledných 13 rokov. Dôvodom bolo zvýšenie domácej produkcie aj dovozu ropy zo zahraničia.