Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy sa v závere tohto obchodného týždňa zvýšili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Aj prekvapujúce zlepšenie nálady spotrebiteľov vyvoláva nádej, že dopyt po rope v USA, ktoré sú jej najväčším svetovým spotrebiteľom, by sa mohol zvýšiť.

New York 30. augusta (TAS) - Ceny ropy sa v závere tohto obchodného týždňa zvýšili v reakcii na dobré správy z americkej ekonomiky, ktorá v 2. kvartáli vzrástla viac, ako naznačoval rýchly odhad.

Aj prekvapujúce zlepšenie nálady spotrebiteľov vyvoláva nádej, že dopyt po rope v USA, ktoré sú jej najväčším svetovým spotrebiteľom, by sa mohol zvýšiť. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v októbri v piatok (29.8.) zdražel o 1,41 USD alebo 1,5 % a uzavrel obchodovanie pri cene 95,96 USD (72,76 eura). Za celý tento týždeň sa cena kontraktu v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zvýšila o 2,5 %. Ale za celý mesiac august WTI oproti júlu zlacnela o 2,3 %.

Cena októbrového kontraktu severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, v závere týždňa vzrástla o 73 centov alebo 0,7 % na 103,19 USD za barel. A za celý týždeň sa jeho cena zvýšila o 0,9 %, ale v medzimesačnom porovnaní klesla o 2,7 %.