Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy v piatok vzrástli

Foto: TASR/AP

Jedným z dôvodov piatkového zdraženia čierneho zlata bolo oslabenie dolára voči košu dôležitých svetových mien.


New York 28. februára (TASR) - Ceny ropy v piatok prudko vzrástli. Americká WTI uzavrela pod úrovňou 50 USD (44,48 eura) za barel. Jedným z dôvodov piatkového zdraženia čierneho zlata bolo oslabenie dolára voči košu dôležitých svetových mien. Ďalším faktorom bola revízia údaju o vývoji rastu americkej ekonomiky v poslednom kvartáli 2014, ktorá bola menšia, než sa očakávalo. Informovala o tom agentúra RTTNews.

Zdražovanie však obmedzili signály, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) bude pokračovať v produkcii na terajších úrovniach. Saudská Arábia a ďalší veľkí producenti kartelu odmietajú zvolať mimoriadne stretnutie OPEC, na ktorom by sa rokovalo o reakcii na nedávny pád cien.

Aprílový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok posilnil o 1,59 USD alebo o 3,3 % a uzavrel na newyorskej komoditnej burze na úrovni 49,76 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň kontrakt oslabil o 1,1. Aprílový kontrakt na severomorskú ropu Brent v piatok na londýnskej burze ICE zdražel o 2,53 USD alebo 4,21 % na 62,58 USD za barel.

Americké ministerstvo obchodu v piatok revidovalo smerom nadol údaj o raste domácej ekonomiky v poslednom kvartáli vlaňajška. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov sa vo 4. kvartáli 2014 medziročne zvýšil o 2,2 %, pričom ministerstvo obchodu vo svojom prvom odhade počítalo s nárastom 2,6 %. Revízia však bola menšia, než očakávali analytici. V 3. štvrťroku si najväčšia svetová ekonomika polepšila až o 5 %, čo bol jej najlepší výkon za 11 rokov.

Navyše, nálada amerických spotrebiteľov sa vo februári nezhoršila tak výrazne, ako sa pôvodne predpokladalo. Index spotrebiteľskej dôvery michiganskej univerzity vo februári klesol na 95,4 bodu z 11-ročného maxima 98,1 bodu v januári. Prvý odhad počítal so znížením indexu až na 93,6 bodu a ekonómovia očakávali revíziu len na 94 bodov.