Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy zaznamenala prudký pokles

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste klesla napoludnie v New Yorku o 1,85 USD na 104,67 USD (80,24 eura) za barel.

New York 11. júla (TASR) - Cena americkej ropy zaznamenala v priebehu dnešného dňa prudký pokles pod hranicu 105 USD za barel (159 litrov) a ukončila tak rast, ktorý posunul cenu WTI na 16-mesačné maximum. Dôvodom bola správa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), že rast dodávok ropy v budúcom roku by mal prekonať očakávaný rast dopytu. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v auguste klesla napoludnie v New Yorku o 1,85 USD na 104,67 USD (80,24 eura) za barel. V predchádzajúcich dňoch pritom zaznamenala výrazný rast po informáciách z USA, že zásoby ropy v predchádzajúcom týždni prudko klesli. V priebehu dnešného obchodovania ešte vyskočila na 107,45 USD/barel, čo bola najvyššia hodnota od marca minulého roka.

Dnes však IEA oznámila, že čo sa týka dodávok ropy na svetové trhy zo štátov mimo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), v budúcom roku očakáva, že ich objem vzrastie o 1,3 milióna barelov denne. To je mierne viac než očakávaný rast dopytu po rope pre budúci rok, ktorý IEA odhaduje na 1,2 milióna barelov/deň. Dôvodom je najmä rastúca produkcia ropy v USA a Kanade.

Klesla aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá zaznamenala pokles o 92 centov na 106,75 USD/barel.

(1 EUR = 1,3044 USD)