Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ropné firmy obmedzujú investície do nových projektov, ropa vzrástla

Obchodovanie na komoditnej burze, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cena ropy Brent vyskočila dnes takmer o 3 % k hranici 63 USD za barel (159 litrov) potom, ako niektoré ropné firmy dali najavo, že pre dlhodobo nízke ceny obmedzujú investície do nových projektov.

Londýn 18. decembra (TASR) - Cena ropy Brent vyskočila dnes takmer o 3 % k hranici 63 USD za barel (159 litrov) potom, ako niektoré ropné firmy dali najavo, že pre dlhodobo nízke ceny museli obmedziť investície do nových projektov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cena severomorskej ropnej zmesi klesla tento týždeň až na 58,50 USD/barel a v porovnaní s júnom sa dostala približne na polovičnú hodnotu. Dôvodom je rast ťažby bridlicovej ropy v USA, čo spolu s nižším dopytom vo svete prispelo k presýteniu trhu. Navyše, aj Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) odmietla na svojom zasadnutí vo Viedni koncom novembra produkciu obmedziť.

Americká spoločnosť Chevron predbežne odložila svoj plán ťažiť v Beaufortovom mori na neurčito a ďalšia firma Marathon Oil znížila kapitálové výdavky na budúci rok zhruba o 20 %. Zníženie svojich investícií na rok 2015 oznámili aj kanadské ropné spoločnosti. Podľa analytika Daniela Anga zo spoločnosti Phillip Futures v Singapure by obmedzenie investícií do novej produkcie mohli trhy pocítiť niekedy v 2. štvrťroku budúceho roka.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou vo februári vzrástla do 14.08 h SEČ o 1,71 USD na 62,89 USD (51,19 eura) za barel. Od utorka 16. decembra, keď klesla na vyše 5-ročné minimum, evidovala cena Brentu rast približne o 7 %.

Rast zaznamenala aj cena americkej ropy WTI. Cena tejto ropy s januárovým kontraktom, ktorý vyprší po piatkovej uzávierke, vzrástla o 1,34 USD na 57,81 USD za barel.

(1 EUR = 1,2285 USD)