Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ropné trhy vstupujú do obdobia bezprecedentnej volatility

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

OPEC tlačí na obmedzenie ťažby o 1 milión až 1,4 milióna barelov denne. Obáva sa totiž rastúcej produkcie a prebytku na trhu, ktorý by mohol viesť k podobnému pádu cien ako v roku 2014.

Oslo 20. novembra (TASR) - Ropné trhy vstupujú do obdobia bezprecedentnej volatility, uviedol šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Dôvodom je politická nestabilita a krehkosť globálnej ekonomiky.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tlačí na obmedzenie ťažby o 1 milión až 1,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne. Obáva sa totiž rastúcej produkcie a prebytku na trhu, ktorý by mohol viesť k podobnému pádu cien ako v roku 2014.

USA obnovili začiatkom novembra sankcie proti Iránu, čo spôsobilo zníženie exportu z krajiny takmer o 1 milión barelov denne v porovnaní s letným maximom. Aj keď Washington vyhlásil, že nakoniec zastaví všetok globálny predaj iránskej ropy, zatiaľ umožnil 8 krajinám naďalej kupovať ropu z Iránu bez pokuty. Medzi tieto krajiny patria Čína, India, Južná Kórea, Japonsko, Taliansko, Grécko, Taiwan a Turecko.

"Rozhodnutie USA týkajúce výnimiek zo sankcií voči Iránu niektorých hráčov na trhu prekvapilo," uviedol Birol na okraji konferencie v Osle organizovanej nórskou energetickou firmou Equinor. "Výsledkom je, že v súčasnosti vidíme na trhu dostatok ropy a jej cena klesla o 20 USD."

"Globálna ekonomika však stále prechádza komplikovanými časmi a je veľmi krehká, vo svete tiež zostali len veľmi malé rezervné kapacity, vo svete, ktorý sa stáva nebezpečnejším," uviedol Birol.

Cena severomorskej ropy Brent v októbri vyskočila nad 86 USD (75,30 eura) za barel. Dôvodom boli obavy z nedostatku ponuky na trhu pre sankcie proti Iránu. Od oznámenia výnimiek zo sankcie však ceny padli pre opačné obavy z nadmernej ponuky, ďalším negatívnym faktorom bolo spomalenie globálneho obchodu. V utorok cena Brentu klesla pod 65 USD za barel.

"Vstupujeme do obdobia bezprecedentnej neistoty na ropných trhoch," uviedol Birol na konferencii.