Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rosatom víta odobrenie štátnej pomoci Maďarska pri dostavbe reaktorov

Celkový pohľad na 2.blok atómovej elektrárne v maďarskom Paksi, asi 90 km južne od Budapešti. Foto: TASR/AP

Najdôležitejšou úlohou tohto roka je podľa spoločnosti pripraviť výstavbu rozšírenia jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi, ktorá by sa mala začať v roku 2018.

Budapešť/Moskva 6. marca (TASR) - Ruská spoločnosť Rosatom víta rozhodnutie Európskej komisie (EK) týkajúce sa štátnej pomoci rozšírenia jadrovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi. Podľa agentúry MTI tlačový odbor Rosatomu dnes prostredníctvom ruskej agentúry TASS vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že spoločnosť je pripravená začať aktívnu etapu projektu výstavby dvoch nových blokov elektrárne.

Rosatom plánuje prípravné práce projektu výstavby ukončiť do konca tohto roka. V roku 2016 dostal projekt rozšírenia Paksu na prvom stupni environmentálne povolenia. Najdôležitejšou úlohou tohto roka je pripraviť výstavbu, ktorá by sa mala začať v roku 2018, píše Rosatom.

Ruská spoločnosť podčiarkuje, že v Maďarsku postavia najmodernejšie bloky generácie 3+, ktoré spĺňajú požiadavky a podmienky Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (IAEA) vypracované po katastrofe v japonskej Fukušime.

EK dnes oznámila, že dospela k záveru, že finančná podpora Maďarska na výstavbu dvoch nových jadrových reaktorov v jadrovej elektrárni Paks (Paks II) zahŕňa štátnu pomoc. Podľa komisie je táto pomoc v súlade s pravidlami EÚ o štátnej pomoci na základe záväzkov maďarskej vlády, pričom nepovedie k obmedzovaniu hospodárskej súťaže.

Eurokomisárka zodpovedná za hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v správe pre médiá pripomenula, že Maďarsko sa rozhodlo investovať do výstavby Paks II, na čo má právo podľa základnej európskej legislatívy.

"Úlohou komisie je zabezpečiť, aby narušenie hospodárskej súťaže na trhu s energiou, v dôsledku štátnej pomoci, bolo obmedzené na minimum. Počas nášho vyšetrovania maďarská vláda urobila podstatné záväzky, ktoré umožnili komisii schváliť tieto investície podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci," vysvetlila komisárka.

Maďarsko plánuje investičnú pomoc na výstavbu dvoch nových reaktorov VVER-1200/V491, ktoré majú nahradiť štyri zastarané reaktory typu VVER 440 postavené v 80. rokoch 20. storočia, ktoré predstavujú 53 % domácej výroby elektrickej energie. Budapešť tvrdí, že výstavba Paks II je nevyhnutná na výmenu generačne zastaraných reaktorov a na zaistenie nových kapacít na výrobu energie.