Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

ROSINA: Nie je pravdou, že Slovensko je len montážnou halou

Riaditeľ Matadoru Štefan Rosina Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pripomenul, že štrukturálne fondy EÚ boli určené prioritne na to, aby sa vyrovnali rozdiely v technologickej úrovni tzv. starých krajín EÚ a nových členských krajín.

Bratislava 25. júna (TASR) – Nie je pravdou, že Slovensko je len montážnou halou. "Na Slovensku sa robí aj množstvo výskumných a vývojových prác," uviedol dnes v Bratislave prezident spoločnosti Matador Group Štefan Rosina na diskusnom fóre Hospodárskych novín – HNClub pod názvom "Biznis s autami: Ako sa z výrobnej fabriky zmeniť na špičku vo vývoji".

"My sme Matador, slovenská firma, ktorá sa roky venuje vývoju. Vždy sme investovali 3 až 4 % (investícií) do výskumu a vývoja, ešte v čase vývoja pneumatík. V súčasnosti dávame do vývoja strojov a technológií minimálne 4 až 5 %," poznamenal. Žiadna firma, ktorá podľa neho neinvestuje aspoň 3 až 4 % do vývoja nových výrobkov, na trhu neuspeje.

Zároveň upozornil, že v SR nepôsobia len filiálky veľkých globálnych firiem. "Na Slovensku sú aj firmy slovenských vlastníkov, ktoré sa venujú výskumu a vývoju dlhodobo," doplnil.

Pripomenul, že štrukturálne fondy EÚ boli určené prioritne na to, aby sa vyrovnali rozdiely v technologickej úrovni tzv. starých krajín EÚ a nových členských krajín. "Peniaze z týchto fondov sa teda majú investovať na to, aby sme dohnali ten hendikep, ktorý máme v úrovni voči krajinám západnej Európy," dodal.