Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rosnefť nebude schopná obnoviť ťažbu ropy v Karskom mori

Foto: TASR/AP

Ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť nebude schopná v tomto roku obnoviť ťažbu v Karskom mori, keďže sankcie Západu znemožnili ďalšiu spoluprácu s americkým partnerom ExxonMobil.

Moskva 30. januára (TASR) - Ruská štátna ropná spoločnosť Rosnefť nebude schopná v tomto roku obnoviť ťažbu v Karskom mori, keďže sankcie Západu znemožnili ďalšiu spoluprácu s americkým partnerom ExxonMobil. Informovala o tom agentúra Reuters.

Toto omeškanie znamená ťažký úder pre Rosnefť, ktorá stojí v čele snahy prezidenta Vladimira Putina o zvýšenie ťažby a zabezpečenie dominancie Ruska pri prieskume polárnych oblastí. Moskva je presvedčená, že v tejto oblasti sa nachádza jedno z najväčších ruských nálezísk ropy.

Rosnefť v septembri minulého roka oznámila, že pri vrtnej plošine Univerzitetskaja 1 v Karskom mori, ktorú prevádzkovala spolu s Exxonom, našli nové nálezisko ropy. Celkový objem ropy sa tak zvýšil na úroveň porovnateľnú so Saudskou Arábiou. Spoločnosť mala obnoviť vrty v tomto roku, avšak Exxon bol v dôsledku sankcií nútený ukončiť spoluprácu. "V tomto roku sa nevykonajú žiadne vrty. Nemáme tam plošinu a je príliš neskoro postaviť novú. Projekt bol pôvodne vytvorený pre plošinu Exxonu," povedal Reuters nemenovaný zdroj z Rosnefti.

Ďalší zdroj uviedol, že Rosnefť plánuje obnoviť vrty v roku 2016, no komerčná ťažba sa odsúva najskôr do roka 2020. Podľa neho totiž spustenie komerčnej ťažby od prvého prieskumného vrtu trvá osem až desať rokov, no súčasná situácia je oveľa komplikovanejšia než v minulosti. Navyše poveternostné podmienky v Karskom mori umožňujú ťažbu len niekoľko mesiacov v roku.

Rusko je najväčšou ropnou krajinou sveta a vlani zaznamenalo najvyššiu úroveň ťažby od rozpadu Sovietskeho zväzu, keď sa vyťažilo v priemere 10,58 milióna barelov ropy denne. Rusko však musí hľadať nové náleziská, najmä v polárnych oblastiach, pretože bohaté zdroje v západnej Sibíri sa pomaly vyčerpávajú.