Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sankcie nezabránia Rosnefti ďalej financovať investičné projekty

Na snímke Igor Sečin. FOTO TASR/AP

Povedal to pre nemecký týždenník Der Spiegel šéf spoločnosti Igor Sečin.

Moskva 1. septembra (TASR) - Ruská ropná spoločnosť Rosnefť bude aj napriek sankciám zo strany západných krajín schopná pokračovať vo financovaní svojich investičných projektov a zároveň garantuje, že si splní všetky svoje kontraktačné záväzky. Povedal to pre nemecký týždenník Der Spiegel šéf spoločnosti Igor Sečin. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Rosnefť aj ďalšie ruské podniky dodržia všetky svoje záväzky," povedal Sečin. Zároveň dodal, že firma by nemala mať problémy s financovaním svojich investičných projektov. Podporiť by ju malo aj najnovšie rozhodnutie Číny a Indie opäť zvýšiť nákup ropy a ďalších produktov. "Západné krajiny chcú Rusko izolovať, to sa im však nepodarí," povedal Sečin. Zároveň pre týždenník dodal, že protiruské sankcie pravdepodobne poškodia nemecké podniky a najmä výrobcov ropných zariadení. "Ich kvalita je nepopierateľná, no ak Nemci ich nebudú chcieť (v rámci sankcií) Rusku dodať, ruské firmy sa obrátia na producentov z Číny alebo Južnej Kórey," povedal šéf Rosnefti.

V rámci sankcií Európska únia zakázala do Ruska vyvážať technológie a zariadenia pre ropný sektor, ako napríklad zariadenia v oblasti prieskumu a produkcie ropy z podmorských ložísk vo veľkých hĺbkach, ropy z bridlíc či prieskumu a produkcie komodity v arktickej oblasti. Ďalšie sankcie zaviedli aj Spojené štáty.

Moskva zareagovala odvetou v podobe zakázania dovozu potravín zo štátov, ktoré na Ruskú federáciu uvalili sankcie. Embargo bude podľa Moskvy v platnosti rok a týka sa zeleniny, ovocia, mäsa, mlieka, mliečnych výrobkov a morských produktov.