Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Ekonomika

Ropný koncern Rosnefť by mal ostať pod kontrolou štátu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Povedal to tento týždeň ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev po tom, ako predstavil nový vládny privatizačný plán.

Moskva 27. júna (TASR) - Ruský ropný koncern Rosnefť, energetická spoločnosť RusHydro a druhá najväčšia banka v krajine VTB sú medzi aktívami, ktoré by mali zostať pod kontrolou štátu. Povedal to tento týždeň ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev po tom, ako predstavil nový vládny privatizačný plán na roky 2014 až 2016. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

"Vzhľadom na súčasnú situáciu na svetových trhoch a problémy s predajom akcií za adekvátnu cenu bolo navrhnuté, aby sa privatizačný plán pre určité firmy upravil," povedal minister. Zároveň dodal, že trojročný plán privatizácie by mal do štátnej pokladnice priniesť vyše 1 bilión rubľov (23,34 miliardy eur).

Na základe tohto plánu, ktorý pripravilo ministerstvo hospodárstva, by si štát mal zachovať 50-% podiel plus jednu akciu vo všetkých troch spomínaných spoločnostiach. Navyše, blokačný 25-% podiel plus jednu akciu by si mal udržať aj v ťažobnej spoločnosti Alrosa, lodiarskej firme Sovcomflot a leteckej spoločnosti Aeroflot.

Ruská vláda v súčasnosti kontroluje vo firme Aeroflot 51,2 % akcií, v producentovi diamantov Alrosa 50,9 % a v Sovcomflote 100-% podiel. V banke VTB kontroluje vláda takmer 61-% podiel, v ropnej firme Rosnefť 69,5 % a v RusHydro 66 % akcií.

(1 EUR = 42,8450 RUB)