Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Royal Caribbean ponúkla dlhopisy za vyše 3 mld. USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Royal Caribbean je tak ďalšou zo spoločností na trhu luxusných plavieb, ktorá ponúkla dlhopisy s cieľom prečkať najkritickejšie obdobie po vypuknutí pandémie nového koronavírusu.

Miami 13. mája (TASR) - Americká spoločnosť poskytujúca luxusné plavby Royal Caribbean Cruises ponúkla dlhopisy v hodnote vyše 3 miliardy USD s cieľom udržať sa nad vodou po tom, ako pandémia nového koronavírusu ochromila cestovný ruch. Ako zábezpeku pritom ponúkla takmer tri desiatky svojich lodí.

Royal Caribbean, ktorá pre šírenie nového koronavírusu musela zastaviť luxusné plavby po celom svete a prepustiť približne 26 % svojich zamestnancov v USA, uviedla, že spustila súkromnú ponuku zabezpečených dlhopisov v objeme 3,3 miliardy USD (3,04 miliardy eur). Zároveň dodala, že ako kolaterál ponúkla 28 lodí.

Royal Caribbean je tak ďalšou zo spoločností na trhu luxusných plavieb, ktorá ponúkla dlhopisy s cieľom prečkať najkritickejšie obdobie po vypuknutí pandémie nového koronavírusu. Začiatkom mája vydala dlhopisy konkurenčná spoločnosť Norwegian Cruise Line Holdings. Tá ponúkla dlhopisy a zároveň akcie, vďaka čomu získala vyše 2,2 miliardy USD. Norwegian informovala, že získané financie jej umožnia vydržať bez príjmov z plavieb nasledujúcich 18 mesiacov. Táto firma ako kolaterál ponúkla dve zo svojich lodí a zároveň dva súkromné ostrovy.

Čo sa týka lodí Royal Caribbean, podľa Reuters nie je známe, ktoré lode ponúkli ako zábezpeku. Ku koncu minulého roka vlastnila spoločnosť lode s čistou účtovnou hodnotou približne 22,7 miliardy USD. Medzi ne patrila aj najväčšia výletná loď na svete Symfónia morí.

(1 EUR = 1,0858 USD)