Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami je v SR 19,8 percenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami je na Slovensku väčší ako európsky priemer. Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chreneka je na úrovni 19,8 percenta.

Bratislava 5. marca (TASR) - Rozdiel v platoch medzi mužmi a ženami je na Slovensku väčší ako európsky priemer. Podľa vedúceho Zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chreneka je na úrovni 19,8 percenta.

Taktiež tvrdí, že zamestnanosť žien je na Slovensku podstatne nižšia ako u mužov. "Európske ženy museli v roku 2014 pracovať za rovnakú mzdu o dva mesiace dlhšie ako muži, Slovenky za rovnakú odmenu strávili v práci ešte viacej času," vysvetlil Chrenek.

Európska únia podľa jeho slov podporuje v SR rôzne projekty na zvýšenie zamestnanosti žien a odstránenie rozdielov v odmeňovaní. Príkladom majú byť projekty na zvýšenie kapacity v predškolských zariadeniach, podpora flexibilnejších foriem zamestnávania žien či firemné škôlky.

Až 61 percent Slovákov myslí, že nerovnosť medzi mužmi a ženami je celkovo rozšírená, informovala TASR Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR. Podľa jej slov respondenti na Slovensku považujú za najefektívnejší nástroj na dosiahnutie vyššieho počtu žien na pracovnom trhu vyrovnanie ich platov. "Druhý účinný spôsob je podľa Slovákov zlepšenie prístupu k starostlivosti o deti," dodala.