Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

CK HECHTER: Máme prisľúbenú bankovú záruku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

CK na svojej internetovej stránke klientov ubezpečuje, že ich dovolenky nie sú nijako ohrozené.

Bratislava 1. júla (TASR) - Rozhodnutie, či nastúpiť na kúpený zájazd s cestovnou kanceláriou (CK) Hechter Slovakia, je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) na zvážení samotného spotrebiteľa. Cestovná kancelária by však podľa inšpekcie mala v rámci zákonných a zmluvných povinností, a tiež s prihliadnutím na svoje dobré meno včas a riadne informovať ľudí o tom, či im v súvislosti so zájazdom nehrozí riziko.

Napríklad týkajúce sa reálneho zabezpečenia zaplatených služieb, prípadne dopravy na miesto a z miesta pobytu. "V prípade neposkytnutia zmluvne dohodnutých služieb sa môže spotrebiteľ domáhať náhrady škody v súdnom konaní," priblížila hovorkyňa SOI Danuša Krkošová.

Podľa inšpekcie je pritom na samotnej cestovnej kancelárii, keďže v tomto čase nespĺňa zásadnú zákonnú povinnosť voči klientom, aby zaujala ústretový postoj voči spotrebiteľom v prípade ich individuálnych požiadaviek. "Správanie cestovnej kancelárie voči jej klientom v tejto závažnej situácii bude brať do úvahy aj Slovenská obchodná inšpekcia pri svojich ďalších krokoch v rámci prebiehajúcej kontroly," avizovala Krkošová.

CK na svojej internetovej stránke klientov ubezpečuje, že ich dovolenky nie sú nijako ohrozené. "Všetky finančné záväzky voči domácim a zahraničným obchodným partnerom sú splnené," uvádza Hechter Slovakia.

SOI vo štvrtok 30. júna informovala, že tejto nitrianskej cestovnej kancelárii zakázala predaj zájazdov. Počas kontroly totiž SOI zistila, že CK predáva zájazdy na termíny po 15. júni, čiže na obdobie, kedy nemá uzatvorené poistenie insolventnosti a ani bankovú záruku pre prípad úpadku.

CK HECHTER: Máme prisľúbenú bankovú záruku

Nitrianska cestovná kancelária Hechter Slovakia už má prisľúbenú od banky záruku pre prípad úpadku. "Dnes, najneskôr v ďalší pracovný deň budeme mať papier o bankovej záruke," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave konateľ firmy Robert Žember.

Cestovné kancelárie totiž musia mať podľa zákona uzatvorené buď poistenie insolventnosti, alebo bankovú záruku pre prípad úpadku. Tieto zábezpeky slúžia na to, aby sa mal dovolenkárom v prípade úpadku z čoho vyplatiť návrat domov zo zájazdu, prípadne, aby sa im mali z čoho vrátiť peniaze za kúpené zájazdy.

Cestovná kancelária mala pôvodne uzatvorené poistenie s Allianz Slovenskou poisťovňou na celý tento rok. Poisťovňa im však zmluvu vypovedala. "Podľa nás je táto zmluva vypovedaná neoprávnene, ale o tom rozhodne súd," uviedol Žember. Firma totiž už podala žalobu na súd, ktorý by mal o tomto probléme rozhodnúť.

Žember priznal, že cestovná kancelária uhradila poisťovni niektoré platby s omeškaním. "Áno porušili sme našu zmluvu tým, že sme meškali s platbou. Ale nie je medzi dobrými obchodnými partnermi zvyklosťou, aby vypovedali zmluvu," dodal. S poisťovňou pritom cestovná kancelária podľa Žemberu spolupracovala dlhé roky.

Allianz Slovenská poisťovňa v reakcii pre TASR uviedla, že poistná zmluva so spoločnosťou Hechter Slovakia bola vypovedaná v súlade s platnou poistnou zmluvou a všeobecnými poistnými podmienkami z dôvodu opakovaného neplnenia si zmluvných povinností voči poisťovni.

Hechter je podľa jej konateľa v dobrej finančnej kondícii a má uhradené všetky svoje záväzky. Dovolenky ľudí podľa neho nie sú nijako ohrozené, cestovná kancelária totiž naďalej normálne funguje. Keďže je uprostred sezóny, dovolenkári priebežne odlietajú na zájazdy a prilietajú z nich.

Cestovná kancelária podľa jej predstaviteľov okrem už prisľúbenej bankovej záruky rokuje s ďalšou poisťovňou o uzatvorení príslušného poistenia.