Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rozhodnutie OPEC neznížiť kvóty opäť zrazilo cenu ropy

Foto: TASR/AP

Ceny ropy zaznamenali prudký prepad potom, ako trhy zareagovali na rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznížiť ťažobné kvóty.

Singapur 28. novembra (TASR) - Ceny ropy zaznamenali prudký prepad potom, ako trhy zareagovali na rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neznížiť ťažobné kvóty. Cena ropy Brent klesla vo štvrtok (27.11.) na záver obchodovania o vyše 5 USD a dnes sa cena americkej ropy WTI prepadla takmer o 6 USD. Cena WTI zároveň smeruje k najväčšiemu týždňovému poklesu od roku 2011. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

OPEC na svojom štvrtkovom zasadnutí vo Viedni rozhodol, že ťažobné kvóty ponechá na pôvodnej úrovni, to znamená 30 miliónov barelov denne (1 barel = 159 litrov). Cieľom tohto kroku je podľa analytikov skomplikovať situáciu konkurentom z USA, ktorí ťažia ropu z bridlicových ložísk, čo je nákladnejší proces než ťažba z konvenčných ložísk. Ďalšie zasadnutie OPEC vo Viedni bolo stanovené na 5. júna budúceho roka.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári klesla dnes v popoludňajších hodinách singapurského času v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku oproti stredajšej uzávierke o 5,94 USD na 67,75 USD (54,29 eura) za barel. Vo štvrtok sa z dôvodu sviatku Deň vďakyvzdania neobchodovalo. Len za mesiac november klesla cena WTI o 15 %.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent dnes zaznamenala pokles oproti štvrtkovej uzávierke o 47 centov na 72,11 USD/barel. Na záver štvrtkového obchodovania sa v reakcii na vyhlásenie OPEC prepadla o 5,17 USD a uzatvorila na úrovni 72,58 USD za barel. Bola to najnižšia hodnota uzávierky od augusta 2010. Za november sa cena Brentu znížila o 16 % a od začiatku roka o 35 %.

(1 EUR = 1,2480 USD)