Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rozhovor o dôchodku na strednej škole? Záujem študentov prekvapil

Foto: Allianz ASDSS

„Aj vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti by malo byť kreatívne“, hovorí Blanka Tomčová, riaditeľka Obchodnej akadémie – Kereskedelmi Akadémie v Rimavskej Sobote.

Bratislava 2. novembra (OTS) - V súčasnosti je na školách generácia učiteľov, ktorí rovnako ako žiaci, nemajú dostatočné skúsenosti v legislatíve, elektronických aplikáciach a bankových produktoch. „Preto sú pre nás prínosom lektori z praxe a riešenie rôznych situácií, v ktorých sa študenti môžu ocitnúť v reálnom živote.

Keď sa spýtate mladého človeka na dôchodkové zabezpečenie, typická odpoveď je, že na to má ešte dosť času. Význam sporenia chápe len vo všeobecnosti. Väčšina mladých sa o svoju budúcu penziu aktívne nezaujíma.

Pre mladých ľudí je veľmi dôležité, aby sa rozhodli sporiť včas, nie až keď si zakladajú rodiny. Ján Šebo z Inštitútu sporenia a investovania dopĺňa: „Ak mladý človek odloží sporenie na dôchodok v druhom pilieri o jeden rok, bude maž nižší dôchodok až o tri percentá.“ Z výskumov pritom vyplýva, že len 35 percent ľudí do tridsať rokov sa vážne zamýšľa nad finančným zabezpečením na starobu a iba 20 percent si začne aj reálne sporiť na dôchodok.

Aktívne sa tento postoj mladých pokúša zmeniť projekt Naučte svojich študentov niečo o ich budúcnosti organizovaný spoločnosťami Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť a. s. a OVB Allfinanz Slovensko. Odborníci prednášali po celom Slovensku a navštívili 94 učňovských, stredných aj vysokých škôl. Prednášky si vypočulo spolu 13 639 študentov. „Prekvapil nás nielen mimoriadny záujem žiakov, ale aj učiteľov,“ hovorí Miroslav Suchý z Allianz SDSS. Zo všetkých škôl bolo vyžrebovaných 14, ktoré dostali darom notebooky na podporu vzdelávania.

„Prednášky absolvovali dve naše triedy a vzhľadom na pozitívny ohlas, aký vyvolali, by sme chceli do projektu zapojiť aj ďalšie končiace ročníky,“ hovorí Andrea Maníková zástupkyňa riaditeľa SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici. Rovnaké želanie má aj Jozef Hudák zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove: „Koncom školského roka by sme u nás znova radi privítali profesionálneho lektora, ktorý maturantom porozpráva o výhodách druhého piliera.“

Finančná gramotnosť nebola nikdy aktuálnejšou témou ako dnes. Vzhľadom na demografický vývoj je druhý pilier atraktívna možnosť, ako sa mladí ľudia môžu finančne zabezpečiť na penziu. „Žiakom, ktorí si onedlho budú hľadať prvé zamestnanie, je potrebné tieto súvislosti sústavne objasňovať. Ideálne je, ak sa s nimi o tom rozprávajú ľudia z praxe, ktorí im na základe svojich skúseností vedia najlepšie priblížiť tieto veci,“ konštatuje zástupca Súkromnej pedagogickej a sociálnej akadémie v Brezne Ján Peteraj.

Riaditeľ Súkromnej strednej umeleckej škole dizajnu v Bratislave Bohumil Bača vidí prínos pre účastníkov takto - „Semináre pre žiakov 3. a 4. ročníka sa uskutočnili na témy ako prúdia peniaze, ako majú byť peniaze správne rozložené, aby pracovali pre svojho majiteľa, ako sa pripraviť na riešenie vlastného bývania a ako to spraviť, aby mi nikdy nevypadol príjem a mohol som vždy spokojne spávať.“

Študentov témy zaujali, o čom svedčí aj to, že počas prednášok aktívne kládli otázky a následne absolvovali osobné konzultácie s Katarínou Sabovou, lektorkou OVB Allfinanz Slovensko. Každý zo študentov si po seminároch mohol vypracovať modelový finančný plán, vychádzajúci z princípov finančnej gramotnosti podľa obvyklého príjmu zamestnanca profesie, na ktorú ich pripravuje škola. „Aj malé kroky k finančnej zodpovednosti znamenajú pre mladých ľudí veľa do budúcnosti,“ uzatvára K. Sabová.