Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Semančík: Rozpočet v kapitole pôdohospodárstva treba prehodnotiť

Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenskí poľnohospodári sú v nákladových položkách, bez ohľadu na komoditu, konkurencieschopní aj voči kolegom z V4, aj zo západu, povedal predseda poľnohospodárskej komory.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Rozpočet na rok 2018 v kapitole pôdohospodárstva sa musí prehodnotiť. Uviedol to predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Milan Semančík v reakcii na návrh rozpočtu, ktorý zverejnil 4. októbra rezort financií.

"Naša požiadavka na vládu znie, aby rozpočet bol prehodnotený v kapitole pôdohospodárstva, pretože pokiaľ by zostal na takej úrovni, ako je navrhovaný, tak my budeme pomaly a isto strácať dych. Nechceme nič iné, len by sme mali porovnateľné podmienky pre podnikanie," povedal Semančík.

"V rámci podpôr síce zaostávame, neplačeme však. Hovoríme len, že chceme mať porovnateľnú šancu s okolitými krajinami. Ak v rámci krajín V4 zoberieme úroveň priamych podpôr a keď zrátame, koľko dostávajú naši kolegovia napríklad v Maďarsku a Poľsku, vychádzajúc zo štatistík Eurostatu za rok 2015, tak majú (podporu) 245 eur na hektár. Oni majú teda na hektár o 38 eur viac. V ČR majú farmári na hektár viac o 68 eur. Môžeme teda v takomto prostredí podnikať bez vrások na čele?" spresnil.

Slovenskí poľnohospodári sú podľa jeho slov v nákladových položkách, bez ohľadu na komoditu, konkurencieschopní aj voči kolegom z V4, aj zo západných krajín. "Voláme však už dlhý čas po rovnakých podmienkach na podnikanie," zdôraznil. Podnikanie na otvorenom európskom trhu pri výrazne vyšších podporách v západných krajinách je podľa Semančíka pre slovenských farmárov veľmi sťažené a konkurenčná schopnosť veľmi ohrozená.

Z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý v stredu (4.10.) zverejnilo ministerstvo financií vyplýva, že kapitola Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má na rok 2018 rozpočtované zdroje vo výške 1,10 miliardy eur, v tom rozpočtové prostriedky kapitoly predstavujú sumu 85,4 milióna eur. Výdavky EÚ a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu tvoria sumu 1,02 miliardy eur. Osobné výdavky sa rozpočtujú v sume 42,5 milióna eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom v roku 2017 predstavuje zvýšenie o 3,51 milióna eur, teda o 9,02 %. Uvedenú zmenu ovplyvnila valorizácia miezd z roku 2017.