Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V budúcom roku by sa mali zvýšiť financie na cesty a železnice

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Erika Ďurčová

Ministerstvo dopravy má vo svojom rozpočte na rok 2018 dosť eurofondových zdrojov a súvisiacich prostriedkov na ich spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu na pokračovanie výstavby stavieb.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Ministerstvo dopravy sa bude môcť v roku 2018 na základe navrhnutého štátneho rozpočtu zaoberať zvýšením peňazí na viaceré oblasti. "Zvýšiť by sa mala napríklad podpora cestnej a železničnej infraštruktúry, oblasť cestovného ruchu, čo sa prejaví v detailnom rozdelení zdrojov zo štátneho rozpočtu v priebehu roka 2018," priblížila hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Ministerstvo financií dnes totiž zverejnilo návrh rozpočtu na rok 2018. Na základe neho by malo ministerstvo dopravy v roku 2018 hospodáriť so sumou 1,18 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 to znamená zníženie o 974 miliónov eur, teda o 45,3 %. Podľa rezortu financií súvisí tento pokles výdavkov pre ministerstvo dopravy s aktualizáciou čerpania prostriedkov zo zdrojov EÚ a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu.

Ducká tiež doplnila, že táto zmena v rozpočte na rok 2018 súvisí s čerpaním európskych fondov a procesom schvaľovania projektov v Bruseli. "Napriek tomu, že operačný program ministerstva dopravy patrí medzi tie najviac čerpané na Slovensku, zložitý proces schvaľovania veľkých projektov v Bruseli má za následok, že peniaze, ktoré štát vyčerpal v minulých rokoch, sú až teraz postupne preplácané," opísala hovorkyňa.

Ministerstvo dopravy má podľa jej slov vo svojom rozpočte na rok 2018 dosť eurofondových zdrojov a súvisiacich prostriedkov na ich spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu na pokračovanie výstavby stavieb. "Ide len o spôsob vykazovania týchto prostriedkov," zdôraznila Ducká. Nie je tak podľa nej pravdou, že by ministerstvo dopravy muselo v nasledujúcom roku znižovať svoje výdavky. "Je potrebné pozrieť sa na čísla v rozpočte ministerstva dopravy detailnejšie," uviedla.