Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rozpočet na rok 2013 putuje do pléna bez pozmeňujúcich návrhov

Minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rozpočet robí zo Slovenska najhoršie miesto na podnikanie medzi krajinami V4, domnieva sa Jozef Kollár.

Bratislava 23. novembra (TASR) – Rozpočet na rok 2013 putuje do pléna Národnej rady (NR) SR bez akýchkoľvek pozmeňujúcich návrhov.

Ani na dnešnom zasadnutí gestorského finančného výboru parlamentu k nemu jeho členovia neschválili žiadne návrhy na úpravy. Snemovňa bude o rozpočte rokovať na svojej nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok (27.11.).

"Rozpočet ide do pléna v tej podobe, ako bol predložený. Neboli k nemu schválené žiadne pozmeňovacie návrhy ani na iných výboroch," opísal pre TASR predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Daniel Duchoň (Smer-SD).

Podľa podpredsedu výboru a opozičného poslanca Jozefa Kollára (SaS) neboli k rozpočtu predložené pozmeňujúce návrhy, pretože v takej podobe, ako je navrhnutý, je neopraviteľný. "Toto je neopraviteľný rozpočet a urobiť ho lepším cez dva alebo tri pozmeňovacie návrhy je nevykonateľné," vysvetlil pre TASR Kollár.

Nechystá sa však rezignovať a v rozprave k rozpočtu chce za klub SaS predniesť zásadné kritické vystúpenie. V ňom plánuje poukázať na to, aký je rozpočet zlý. "Robí zo Slovenska najhoršie miesto na podnikanie medzi krajinami V4," domnieva sa. Fatálne zlým rozhodnutím vlády bolo podľa neho rušiť rovnú daň, znížiť odvody do druhého piliera či prijať "socialistický" Zákonník práce.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) rozpočet v októbri po jeho schválení vládou označil za absolútne reálny. "Vychádza z momentálnych možností, ktoré Slovensko má," zdôraznil s tým, že plánované zníženie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) garantuje SR miesto v jadre eurozóny.

Hotovostný schodok štátneho rozpočtu má podľa vládneho návrhu budúci rok klesnúť o 616 miliónov eur na 3,059 miliardy eur. Na tento rok je naplánovaný schodok v objeme 3,675 miliardy eur. Príjmy štátu by mali oproti tomuto roku vzrásť o 552 miliónov eur na 14,177 miliardy eur. Naopak, výdavky sú naplánované nižšie o 65 miliónov eur a dosiahnu tak 17,235 miliardy eur.

Rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky je zostavený tak, aby deficit v budúcom roku dosiahol 2,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2014 na úrovni 2,4 % a v roku 2015 vo výške 1,9 % HDP.