Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Patríme medzi najlepšie krajiny s rozpočtom v eurozóne, tvrdí Kažimír

Vpravo podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann

Európska komisia (EK) v dnes zverejnenom hodnotení návrhov rozpočtov krajín eurozóny na budúci rok označila iba štyri krajiny ako plne v súlade s prísnymi európskymi pravidlami.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v dnes zverejnenom hodnotení návrhov rozpočtov krajín eurozóny na budúci rok označila iba štyri krajiny ako plne v súlade s prísnymi európskymi pravidlami. Ide o Nemecko, Luxembursko, Holandsko a Slovensko, zdôraznil na dnešnom brífingu minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

"Patríme medzi štyri krajiny v eurozóne, ktorých rozpočet je hodnotený ako najlepší zo všetkých. Sme v klube s Nemeckom, Luxemburskom a Holandskom. Je to veľmi dobrý klub,"
reagoval Kažimír na hodnotenie EK.



Slovenský rozpočtový plán je tak plne v súlade s Paktom stability a rastu, nemalo by dôjsť k výraznej odchýlke od smerovania k vyrovnanému hospodáreniu a v žiadnom z nasledujúcich rokov sa nepredpokladá prekročenie 3-% hranice deficitu, predpokladá komisia.

"Som úprimne presvedčený, že je to jeden z najlepších, ak nie najlepší rozpočet, ktorý som kedy predkladal alebo pomáhal tvoriť. Vytvára všetky predpoklady na zdravú a udržateľnú konsolidáciu verejných financií v budúcnosti," doplnil Kažimír. Avizoval, že aj po schválení zmien v parlamente schodok na budúci rok dosiahne 2,3 % HDP, teda splní európske požiadavky s rezervou 0,2 %.

Šéf rezortu financií tiež pripomenul, že v tomto roku Slovensko plní podmienky investičnej klauzuly, čo umožňuje dočasné uvoľnenie konsolidácie a podporu slovenskej ekonomiky. "Aj vďaka tomu sa Slovensko môže vyvíjať inak ako kľúčoví exportní partneri, napríklad Nemecko," doplnil Kažimír.