Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

M.Masariková: Nárast miezd zvyšuje atraktivitu práce policajtov

Ilustračné foto Foto: TASR

Väčšiu pozornosť by si zaslúžila analýza efektivity práce polície, uviedla riaditeľka programu Vnútorná bezpečnosť zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Nárast miezd je nástroj, ktorý zvyšuje atraktivitu povolania v každom odvetví, štátny sektor nevynímajúc. Hoci situácia v Policajnom zbore (PZ) nie je dnes alarmujúca, už o niekoľko rokov môže PZ pociťovať vážne problémy s prijímaním nových príslušníkov polície, keďže z pohľadu platového ohodnotenia často nedokáže konkurovať súkromným firmám. Pre TASR to uviedla riaditeľka programu Vnútorná bezpečnosť zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Monika Masariková.

"Kým iné krajiny riešia podobný problém napríklad znižovaním požiadaviek na uchádzačov, napríklad Česká republika, ktorá upúšťa od maturity ako podmienky na vstup do Policajného zboru, Slovensko sa rozhodlo ísť cestou zvyšovania miezd, čo považujem za lepšiu cestu, vzhľadom na závažnosť povolania a policajtom zákonom dané právo obmedzovať či zasahovať do ľudských práv a slobôd. Znižovanie požiadaviek na uchádzačov by bolo nebezpečné," povedala pre TASR.

Väčšiu pozornosť by si ale podľa nej zaslúžila analýza efektivity práce polície. "Podľa neoficiálnych zdrojov dnes policajti venujú veľa času administratívnym úlohám na úkor práce v teréne. Je možné, že by odhalila dodatočné rezervy v rámci PZ a navyšovanie počtu policajtov by ani nebolo potrebné," doplnila.

Podľa návrhu rozpočtu by celkové výdavky Ministerstva vnútra (MV) SR v roku 2018 mali dosiahnuť 2,4 miliardy eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na tento rok je to nárast o 67,9 milióna eur, čo je 2,91 percenta.

Osobné výdavky sú rozpočtované na rok 2018 vo výške 1,02 miliardy eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 znamená nárast o 73,2 milióna eur. "Dôvodom zvýšenia osobných výdavkov o 43,1 milióna eur je premietnutie valorizácie platov z roku 2017 a výdavky vo výške 30,0 milióna eur sú určené pre policajtov za účelom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania," konštatuje sa v materiáli.