Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

T. DRUCKER: Rozpočet pre zdravotníctvo je postačujúci

Na snímke minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Viac finančných zdrojov treba napríklad pre plánované preplácanie ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb či nové fungovanie urgentov v nemocniciach.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Návrh štátneho rozpočtu pre zdravotníctvo je podľa šéfa rezortu Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) postačujúci. "Myslím, že zhodu s ministerstvom financií nateraz máme," skonštatoval dnes na margo návrhu. Tvrdí, že by nemuselo byť potrebné ani dofinancovanie, tak ako tomu bolo tento rok či vlani.

V zdravotníctve má byť na budúci rok viac peňazí ako tento rok. Viac finančných zdrojov treba napríklad pre plánované preplácanie ošetrovateľskej starostlivosti v zariadeniach sociálnych služieb, nové fungovanie urgentov v nemocniciach či potrebu dofinancovania ambulantného sektora, vysvetlil Drucker.



Avizoval, že je pripravený aj na diskusiu o zmene financovania zdravotníctva do budúcna. Pokiaľ dôjde k zavedeniu 13. a 14. platu, bude ministerstvo zdravotníctva navrhovať zrušenie odvodovej odpočítateľnej položky. Podľa Druckera už v takomto prípade nebude mať zmysel. Tento krok by znamenal dodatočné zdroje pre zdravotníctvo. "Ak sa na tom dohodneme, tak si myslím, že bude dostatočný objem peňazí pre zdravotníctvo," doplnil.

Ako vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu, medziročne by malo ísť do zdravotníctva o vyše 2,7 percenta viac zdrojov. Návrh síce oproti schválenému rozpočtu hovorí o raste 7,7 percenta, keďže však do sektora prišlo viac peňazí, než sa počítalo, rast bude reálne menší. Celkové príjmy v zdravotníctve na rok 2018 sa predpokladajú vo výške 4,8 miliardy eur.