Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výdavky Kancelárie Súdnej rady SR majú medziročne vzrásť o 180.000 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Plnenie nových zákonných povinností je pre Kanceláriu Súdnej rady SR spojené s výrazným navýšením výdavkov.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Rozšírené kompetencie Súdnej rady SR sa odrazia v jej rozpočte na rok 2018. Ten vzrastie o takmer tretinu, na 781.000 eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky, ktorý v stredu (4.10.) zverejnilo ministerstvo financií.

Celkové výdavky Kancelárie Súdnej rady SR majú medziročne vzrásť o 180.000 eur (29,9 percenta). "Návrh rozpočtu na rok 2018 reflektuje legislatívne zmeny v oblasti justície, ktorými sa od 1. júla 2017 značne rozšírili kompetencie Kancelárie Súdnej rady a samotnej Súdnej rady," ozrejmila jej hovorkyňa Veronika Müller.

Plnenie nových zákonných povinností je pre Kanceláriu Súdnej rady SR podľa hovorkyne spojené s výrazným navýšením výdavkov. Tie sú nevyhnutné na personálne, finančné a materiálno-technické zabezpečenie činnosti, napríklad v oblasti disciplinárnych konaní sudcov, hromadných výberových konaní na funkciu sudcu a hodnotenia sudcov.

Časť potrebných prostriedkov bola vďaka operatívnemu prístupu ministerstva financií poskytnutá Kancelárii Súdnej rady SR formou rozpočtových opatrení už v tomto roku, priblížila Müller. "Očakávame, že v rozpočte na rok 2018 bude opätovne zohľadnené zvýšenie výdavkov v súvislosti s riadnym zabezpečovaním nových kompetencií v budúcom roku vrátane personálneho posilnenia Kancelárie Súdnej rady," doplnila.

Súdna rada sa vďaka zvýšenému rozpočtu bude môcť najmä personálne posilniť. Mzdové výdavky by mali vzrásť z 346.000 eur rozpočtovaných pre tento rok na 481.000 eur v roku 2018. Kapitálové výdavky má Kancelária Súdnej rady naplánované podľa návrhu rozpočtu na 5730 eur, medziročne sa nemenia. Použité by mali byť na nákup kancelárskej techniky.