Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Výdavky rezortu vnútra by v budúcom roku mali dosiahnuť 2,4 miliardy

Na snímke vpravo podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák a vľavo minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Martin Baumann

Na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti navrhuje rezort financií vyčleniť viac ako 713 milióna eur, čo je v porovnaní s rokom 2017 nárast o takmer 50 miliónov eur.

Bratislava 4. októbra (TASR) – Celkové výdavky Ministerstva vnútra (MV) SR by v roku 2018 mali dosiahnuť 2,4 miliardy eur. Oproti schválenému rozpočtu na tento rok je to nárast o 67,9 milióna eur, čo je 2,91 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes zverejnilo ministerstvo financií.

Osobné výdavky sú rozpočtované na rok 2018 vo výške 1,02 miliardy eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2017 znamená nárast o 73,2 milióna eur. "Dôvodom zvýšenia osobných výdavkov o 43,1 milióna eur je premietnutie valorizácie platov z roku 2017 a výdavky vo výške 30,0 milióna eur sú určené pre policajtov za účelom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania," konštatuje sa v materiáli.

Menej peňazí - 28 miliónov eur by malo ísť na kapitálové výdavky. "Dôvodom je jednorazové zvýšenie výdavkov vo výške 25 milióna eur v roku 2017, ktoré boli použité na realizáciu stavieb a rekonštrukcie objektov," uvádza sa v materiáli.

Na ochranu verejného poriadku a bezpečnosti navrhuje rezort financií vyčleniť viac ako 713 milióna eur, čo je v porovnaní s rokom 2017 nárast o takmer 50 miliónov eur.

Tento podprogram zahŕňa bežné a kapitálové výdavky na zabezpečenie činnosti kriminálnej polície, finančnej polície, poriadkovej polície, dopravnej polície, mýtnej polície, inšpekčnej služby Policajného zboru, Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru, železničnej polície, Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR. Nárast je spôsobený valorizáciou platov a zvýšením osobných výdavkov pre strážcov zákona.