Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový prebytok Nemecka bol vlani dvakrát vyšší, než sa čakalo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ešte v novembri minulého roka vláda predpokladala rozpočtový prebytok za rok 2015 na úrovni 6,1 miliardy eur.

Berlín 13. januára (TASR) - Nemecko dosiahlo v roku 2015 rozpočtový prebytok vyše 12 miliárd eur, takmer dvojnásobok toho, čo vláda predpokladala. Oznámilo to dnes nemecké ministerstvo financií s tým, že peniaze využije na riešenie problémov spojených s prílevom imigrantov. Informovala o tom agentúra DPA.

Ako ministerstvo oznámilo, rozpočtový prebytok dosiahol za minulý rok 12,1 miliardy eur, k čomu na jednej strane prispel hospodársky rast a na druhej vyšší výber daní. Výsledok je podstatne lepší, než Berlín očakával. Ešte v novembri minulého roka vláda predpokladala rozpočtový prebytok za rok 2015 na úrovni 6,1 miliardy eur.

Minister financií Wolfgang Schäuble uviedol, že peniaze plánujú použiť na riešenie migračnej krízy. Nemecko je krajinou, do ktorej prúdi najväčší počet migrantov. V roku 2015 ich do krajiny prišlo 1,1 milióna a v tomto roku Berlín očakáva príchod ďalších 800.000. "Tento prebytok budeme potrebovať na riešenie dodatočných nákladov spojených s ubytovaním a integráciou utečencov," povedal Schäuble s tým, že ak to bude možné, Nemecko by aj v tomto roku chcelo zostať bez dlhu.

Okrem rozpočtového prebytku plánuje nemecká vláda na riešenie migračnej krízy v tomto roku vyčleniť z verejných financií ďalších 7,6 miliardy eur. Z tohto objemu 3,3 miliardy eur pôjde na riešenie krízy zo strany samotnej spolkovej vlády, zvyšných 4,3 miliardy eur rozdelí Berlín medzi 16 spolkových krajín.

Nemecku sa podarilo dosiahnuť prvý vyrovnaný rozpočet po vyše 40 rokoch v roku 2014. To znamená, že krajina by mohla tento rok dosiahnuť už tretíkrát tzv. "schwarze Null," teda podľa Nemcov vyrovnaný rozpočet.