Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Rozpočtový spor neohrozil úlohu dolára ako svetovej rezervnej meny

Foto: TASR/AP

Americká mena bude ešte dlho veľmi dôležitá, aj keď význam eura sa zvyšuje, uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny.

Viedeň 20. októbra (TASR) - Rozpočtový spor v USA neohrozuje úlohu dolára ako hlavnej svetovej rezervnej meny, myslí si člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Ewald Nowotny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Americká mena bude ešte dlho veľmi dôležitá, aj keď význam eura sa zvyšuje, uviedol Nowotny. "Je úľavou, že neprišlo k tomuto kolapsu," povedal. Upozornil však na to, že dosiahnutý kompromis je len dočasným riešením. "Nedošlo k zásadnému zlepšeniu, dlhodobá neistota pretrváva."

Európa by sa po dlhovej kríze v roku 2014 mala definitívne dostať z recesie. Čím rýchlejšie bude ekonomika rásť, tým väčší bude priestor na zvyšovanie úrokových sadzieb, uviedol Nowotny, ktorý je tiež guvernérom Rakúskej národnej banky. ECB si však musí dávať pozor, aby sa nastavenie úrokových sadzieb v eurozóne príliš nevzdialilo od úrokov inde vo svete. "V súčasnosti nevidíme žiadne nebezpečenstvo pre cenovú stabilitu," dodal. Inflácia v menovej únii totiž spomaľuje.