Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Rozprava o novele OZE začala, opozícia sa pustila do T. Malatinského

Tomáš Mlatinsky Foto: TASR/Štefan Puškáš

Minister Malatinský v súvislosti s touto novelou odmieta akékoľvek spájanie s finančnou skupinou a tvrdí, že návrh zákona môže vytvoriť priestor pre znižovanie cien energií.

Bratislava 19. novembra (TASR) – Rozprava v druhom čítaní k novele zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE) sa v parlamente práve začala. Opozícia svojimi emotívnymi príspevkami znáša ostrú kritiku na predkladateľa zákona, ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD).

"Zmiznite odtiaľto, nezastupujete verejný záujem. Vy nemáte v tejto budove čo robiť!" adresoval ministrovi zvýšeným hlasom podpredseda KDH Július Brocka. Podľa opozície je táto novela ako šitá na mieru finančnej skupine Penta a jej podniku Paroplynový cyklus (PPC). "Až do dnešného dňa som si myslel, že Robert Fico je najmocnejší muž na Slovensku, ale nie, sú silnejší. A to majitelia PPC, tí súčasní alebo budúci," doplnil Alojz Přidal z KDH.

Nevie tak, či sa má smiať alebo plakať. "Toto všetko zaplatia v cene energií jednoduchí ľudia. Mne je z toho zle," podotkol. Aj preto dnes podľa vlastných slov nemohol mlčať. "Ďakujem všetkým kolegom, ktorí budú hovoriť v tejto rozprave," dodal Přidal. V rozprave k tomuto bodu schôdze je totiž prihlásená ešte tridsiatka poslancov. A to len písomne, ďalší sa môžu následne do diskusie prihlásiť ústne. Podľa pôvodných plánov mala pritom decembrová schôdza skončiť dnes po 17. hodine. Už teraz je však jasné, že rozprava sa dovtedy neuzavrie.

Minister Malatinský v súvislosti s touto novelou odmieta akékoľvek spájanie s finančnou skupinou a tvrdí, že návrh zákona môže vytvoriť priestor pre znižovanie cien energií.