Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

R. FICO: Rozvoj jadrovej energie podporuje aj Slovensko

Predseda vlády SR Robert Fico sa zúčastnil na otvorení v poradí desiateho Európskeho jadrového fóra 26. mája 2015 v Prahe. Vľavo predseda vlády SR Robert Fico a minister priemyslu a obchodu Českej republiky Jan Mládek. Foto: TASR

Slovenský premiér Robert Fico sa dnes zapojil do diskusie na Európskom jadrovom fóre v Prahe a vyhlásil, že aj jeho vláda stavila na rozvoj jadrovej energie.

Praha 26. mája (TASR) - Slovenský premiér Robert Fico sa dnes zapojil do diskusie na Európskom jadrovom fóre v Prahe a vyhlásil, že aj jeho vláda stavila na rozvoj jadrovej energie. Informoval o tom internetový portál českej spravodajskej televízie ČT24. V článku sa uvádza, že Rakúsko hrozí Česku žalobou, ak vláda v Prahe schváli štátnu podporu pre výstavbu nových blokoch v oboch českých jadrových elektrárňach.

Na Slovensku sa pritom dokončujú dva bloky v Jadrovej elektrárni Mochovce.

"Tak ako my rešpektujeme suverénne rozhodnutia každého štátu na zloženie energetického mixu, očakávame, že každý bude rešpektovať naše suverénne rozhodnutie, ako si budeme zabezpečovať energetickú bezpečnosť," zdôraznil Fico.

Slovensko je podľa neho pripravené poskytnúť rakúskym susedom všetky informácie týkajúce sa projektu. "Požadujeme na jednej strane rešpekt, aby bolo uznané naše právo na energetický mix, na druhej strane rešpektujeme právo na všetky informácie," vyhlásil Fico s tým, že "Slovensko podporovalo, podporuje a bude podporovať jadrovú energetiku".

ENEF: R. Fico: Bezpečnosť jadrových zariadení v SR je na požadovanej úrovni


Pri tvorbe energetického mixu chce byt nezávislá aj vláda ČR. "Česká vláda bude aj naďalej trvať na vlastnej tvorbe energetického mixu, vrátane jadra. Pri ďalšom rozvoji energetickej únie sa Česká republika bude zasadzovať za vyvážené dodržiavanie trojice európskych cieľov, t.j. bezpečnosti, cenovej udržateľnosti a ochrany životného prostredia," uviedol český premiér Bohuslav Sobotka po stretnutí s podpredsedom Európskej komisie zodpovedným za Energetickú úniu Marošom Šefčovičom.

Český kabinet minulý týždeň schválil aktualizáciu štátnej energetickej koncepcie, z ktorej vyplýva, že hlavným zdrojom výroby energie v Česku budú jadro a obnoviteľné zdroje. S rozvojom atómu ale nesúhlasia niektoré mimovládne organizácie ako napríklad Hnutie Dúha, združenia Calla alebo Aliancia pre energetickú sebestačnosť. V pondelok (25.5.) oslovil Sobotku aj Šefčovič listom, v ktorom upozorňuje na ekonomické riziká spojené s jadrovou energetikou alebo na problém s likvidáciou jadrového odpadu, dodáva ČT24.

ENERGIA: Rozvoj jadrovej energie podporuje aj Slovensko, vyhlásil premiér R.Fico