Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na rozvoj pohraničného regiónu Slovenska a Rakúska pôjde 89 miliónov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Celkový rozpočet programu predstavuje 89.285.509 eur.

Bratislava 29. júla (TASR)- Viac ako 89 miliónov eur pôjde na cezhraničné projekty v rakúsko-slovenskom pohraničnom regióne. Európska komisia v utorok (28.7.) schválila nový medziregionálny program "Interreg". Do programu sú zahrnuté rakúske spolkové krajiny Viedeň, Dolné Rakúsko, Burgenland - iba subregióny Nordburgenland a Mittelburgenland a na slovenskej strane Bratislavský a Trnavský kraj. Z regionálnych fondov Európskej únie (EÚ) je vyčlenených vyše 75 miliónov eur a spolu s vnútroštátnym spolufinancovaním bude k dispozícii viac ako 89 miliónov eur určených na podporu spolupráce v tomto mestskom pohraničnom regióne. Komisárka pre regionálnu politiku Corina Cretuová zdôraznila symbolickú povahu tohto pohraničného regiónu.

"Slovensko a Rakúsko majú spoločnú víziu, a síce uľahčiť život svojim občanom a podnikom v tejto pohraničnej oblasti. Z našich investícií do programu Interreg bude mať úžitok viac ako 5 miliónov ľudí. Som hrdá na to, že môžeme prispieť k rozvoju tejto jedinečnej cezhraničnej aglomerácie. Budeme investovať nielen do cezhraničných výskumných a nových dopravných riešení, ale aj do vzdelávania a výučby jazykov," povedala Cretuová po schválení programu.

Projekty sa zamerajú na posilnenie cezhraničného výskumu, na podporu trvalo udržateľného riadenia, ochranu prírodných zdrojov v prírodnej oblasti pozdĺž bývalej "železnej opony" a zavedenie nových riešení v oblasti trvalo udržateľnej dopravy. Financovať sa budú regionálne a miestne iniciatívy na podporu užšej spolupráce v právnej a administratívnej oblasti – od výučby jazykov po spoločné opatrenia na trhu práce.

Viedeň a Bratislava sú od seba vzdialené len 80 km a sú hnacou silou hospodárskej prosperity v rakúsko-slovenskom pohraničnom regióne. Napriek tomu, že dĺžka hraníc predstavuje iba 91 km, prekračovanie hraníc a cezhraničná mobilita sú stále problémom, a to najmä vo vidieckych oblastiach. Tieto hlavné ciele bude dopĺňať úsilie zamerané na posilnenie riadenia a inštitucionálnej spolupráce, ktoré má viesť k lepšie integrovanému pohraničnému regiónu. Nový program spolupráce podporovaný EÚ bude takisto financovať regionálne a miestne iniciatívy na podporu užšej spolupráce v právnej a administratívnej oblasti – od výučby jazykov po spoločné opatrenia na trhu práce.

Celkový rozpočet programu predstavuje 89.285.509 eur, pričom finančný príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je 75.892.681 eur.