Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

SR by mala dostať od EIB úver 120 miliónov eur na rozvoj vidieka

Minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Úver bude môcť SR čerpať maximálne v troch tranžiach do 30. novembra 2015. Podmienky tranže, ako sú jej výška, typ úrokovej sadzby či splatnosť, budú stanovené až v čase čerpania.

Bratislava 19. februára (TASR) – Európska investičná banka (EIB) by mala Slovensku poskytnúť úver vo výške 120 miliónov eur na projekty v rámci Programu rozvoja vidieka SR pre roky 2007 až 2013. Návrh dohody o financovaní predložil na dnešné rokovanie vlády minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) a kabinet ho odsúhlasil.

"Jednou z priorít EIB je aj mitigácia (zmiernenie) klimatickej zmeny, pri ktorej sektor lesníctva a rozvoja vidieka zohráva významnú úlohu," uvádza sa v predkladacej správe. Cieľom programu je prispieť ku konkurencieschopnosti poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva. Financie budú použité na podporu zalesňovania, zlepšenie správy a ochrany lesov, ako aj na infraštruktúru poľnohospodárstva a vidieka.

Celkové predpokladané náklady na program sú 2,1 miliardy eur. Popri úvere od EIB v sume 120 miliónov eur sa má vyše 1 miliardy financovať z grantov Európskej únie (EÚ), 217 miliónov eur zo štátneho rozpočtu a vlastné zdroje prijímateľov budú tvoriť 832 miliónov eur.

Úver bude môcť SR čerpať maximálne v troch tranžiach do 30. novembra 2015. Podmienky tranže, ako sú jej výška, typ úrokovej sadzby či splatnosť, budú stanovené až v čase čerpania. Ministerstvo financií neplatí EIB žiadne poplatky za čerpanie či splácanie jednotlivých tranží.

"Keďže výdavky na realizáciu daných projektov v celkovej sume sú už zohľadnené v schválenom štátnom rozpočte, dodatočný vplyv na deficit a dlh bude len vo výške finančných nákladov na daný úver," konštatuje sa v materiáli.