Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Rozvoju autonómnych jázd vozidiel pomôžu veľmi podrobné automapy

Ilustračné foto Foto: TASR/Ján Siman

Čím viac sa technológia pre autonómne vozidlá rozvíja, tým nevyhnutnejšie budú podrobnejšie údaje o okolí, GPS.

Stuttgart 3. augusta (TASR) - Technológia samostatných, autonómnych jázd áut je založená predovšetkým na senzoroch a kamerách. Snímajú okolie a údaje v zlomku sekundy dokážu spracovať a zareagovať na situáciu. Spôsob zaparkovania alebo správanie sa vozidiel v zápchach funguje na rovnakom princípe. Informuje o tom DPA.

Čím viac sa technológia pre autonómne vozidlá rozvíja, tým nevyhnutnejšie budú podrobnejšie údaje o okolí, GPS. Vďaka nim budú autá "vedieť", kde sa nachádzajú. Vlastné informácie budú potom porovnávať s údajmi v automapách. Z tohto dôvodu sa vypracovanie detailných máp stáva nevyhnutnosťou. Má ich dodávať mapová služba Nokia Here.

Najmä pre "úplne automatizované jazdy" treba, aby autopilot poznal, kadiaľ ide. Experti predpokladajú, že vozidlá budú spracúvať aj dodatočné informácie od iných účastníkov premávky, preto bude musieť byť s nimi v spojení.

Nemecké automobilové združenie VDA rozoznáva dva stupne automatizovaných jázd. Prvým sú čiastočne automatizované jazdy. Pri nich vodič kontroluje asistenčné systémy. Druhým stupňom sú vysoko automatizované systémy, ktoré kontrolnú činnosť človeka za volantom silno obmedzujú.