Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

RRZ: Strop pre dôchodkový vek zhorší udržateľnosť verejných financií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predseda Smeru-SD R. Fico ohlásil, že poslanci na schôdzu parlamentu predložia návrh ústavného zákona na zastropovanie dôchodkového veku s tým, že podľa neho by táto hranica nemala byť nad 65 rokov.

Bratislava 4. mája (TASR) - Zavedenie dôchodkového stropu na Slovensku zhorší dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Toto opatrenie by sa navyše prejavilo až po roku 2038. Dotýkalo by sa tak ľudí narodených v roku 1974 a neskôr. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej táto problematika nie je "témou dnešných dní, dokonca ani desaťročia".

Predseda Smeru-SD Robert Fico ohlásil, že poslanci na júnovú schôdzu parlamentu predložia návrh ústavného zákona na zastropovanie dôchodkového veku s tým, že podľa neho by táto hranica nemala byť nad 65 rokov. RRZ však upozorňuje na viaceré riziká. V porovnaní so súčasným nastavením dôchodkového systému bude navrhované opatrenie po roku 2038 viesť k postupnému zvýšeniu počtu poberateľov dôchodkových dávok. "Keďže výška priznaného dôchodku priamo závisí od obdobia dôchodkového poistenia, menší počet odpracovaných rokov v porovnaní so súčasným systémom zníži výšku budúcich priznávaných dôchodkov z priebežného systému o 3,9 % v roku 2050 a o približne 7,6 % v roku 2066," upozornila rada. Negatívne vplyvy možno očakávať aj v prípade výšky budúcich dôchodkov z druhého piliera.

Rozpočtová rada upozorňuje aj na riziko spomalenia ekonomického rastu cez trvalú stratu ľudí, ktorí by sa vďaka zlepšujúcemu sa zdravotnému stavu a vyššej dĺžke života vedeli naďalej uplatniť na trhu práce. Spomalenie by mohlo predstavovať 0,2 až 0,3 percentuálneho bodu. V roku 2066 by tak hrubý domáci produkt bol nižší o 6,2 %.

Negatívom môže byť aj prehĺbenie deficitu dôchodkového systému a negatívny vplyv tento krok môže mať aj na saldo verejnej správy. "V rokoch 2038 až 2066 vzrastie negatívny vplyv na saldo postupne na 1,1 % HDP ročne. Dôjde aj k nárastu dlhu verejnej správy o 22,5 % HDP v roku 2066," upozornila rozpočtová rada.

Celkovo podľa RRZ zastropovanie dôchodkového veku zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. "Na kompenzovanie tohto vplyvu bude potrebné nájsť dodatočné trvalé úspory vo výdavkoch, a to minimálne vo výške 0,3 % HDP," dodala RRZ.