Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

RRZ: Vývoj investícií sa zlepší, ak bude rásť zahraničný dopyt

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Súkromné investície predstavujú vyše 60 % všetkých investícií na Slovensku. Ako uviedla RRZ, rozhodujúcim spôsobom prispievajú k obnove budov, strojov a zariadení, či aktív duševného vlastníctva.

Bratislava 8. marca (TASR) - Globálna finančná kríza sa podpísala pod zníženie potenciálneho rastu európskych ekonomík a úrovne súkromných investícií. Slovensko v tomto prípade nebolo výnimkou. K pomalším investíciám v krajine prispieva slabší dopyt, menšie zisky a slabé čerpanie úverov. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Súkromné investície predstavujú vyše 60 % všetkých investícií na Slovensku. Ako uviedla RRZ, rozhodujúcim spôsobom prispievajú k obnove budov, strojov a zariadení, či aktív duševného vlastníctva. "Rozmach investícií pred rokom 2009 vyplýval najmä z globálneho rastu a výhodnej konkurenčnej pozície. Relatívne objemy investícií k pomeru k hrubému domácemu produktu (HDP) vysoko prevyšovali väčšinu krajín EÚ," skonštatovala RRZ. Optimizmus týkajúci sa prostredia pre rozširovanie výrobných kapacít sa však skončil s príchodom globálnej finančnej krízy. Netýkalo sa to len Slovenska, ale podiel investícií na HDP ochabol naprieč celou úniou.

RRZ vymenúva niekoľko zdrojov financovania investícií. Jedným sú zisky, ktoré sa po kríze tiež dostali na nižšie úrovne. "Napriek súčasným nízkym úrokovým nákladom nebadať ani prudší záujem firiem na Slovensku o úverové financovanie, keďže stav úverov voči HDP od roku 2009 stagnuje," tvrdí RRZ.

Dodatočným zdrojom financovania investícií je aj prítok zahraničného kapitálu. Priame zahraničné investície sa však s výnimkou roku 2011 takmer zastavili. Podľa rozpočtovej rady signálom pre oživenie môže byť vývoj v roku 2016. "Firmy musia hodnotiť pri rozhodovaní o investíciách ich očakávanú výnosnosť v porovnaní s nákladmi projektu," upozornila RRZ s tým, že náklady najmä vo forme očakávaných reálnych úrokov sú aktuálne nízke, firmy však nepociťujú finančné obmedzenia.

Prieskumy medzi firmami však poukazujú na nedostatočný dopyt ako hlavnú bariéru. "Predpokladom pre zrýchlenie investícií je pri nízkych úrokových nákladoch postupná obnova dopytu v európskych ekonomikách," konštatuje RRZ. Dopyt by mohol prispieť k naplneniu nevyužitých výrobných kapacít, čím budú podľa RRZ firmy vo väčšej miere motivované investovať do obnovy kapitálu.