Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rumový éter sa môže pri výrobe tuzemáku používať i naďalej

Ilustračná snímka. Foto: iDnes.cz

Rozhodlo sa o tom na pôde európskeho Stáleho výboru pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá. Výnimka pre používanie arómy, ktorá je dôležitá najmä pre českých výrobcov, platí na päť rokov.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Rumový éter sa bude môcť pri výrobe tradičných liehovín s označením tuzemák a tuzemský používať aj naďalej. Rozhodlo sa o tom tento týždeň na pôde európskeho Stáleho výboru pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá. Výnimka pre používanie arómy, ktorá je dôležitá najmä pre českých výrobcov, platí na päť rokov.

Rumová aróma, ktorá je typická pre český tuzemák alebo niektoré cukrovinky, podľa vedcov z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín obsahuje látku, ktorá je rakovinotvorná, konkrétne etylester kyseliny mravčej. Pôvodne sa od apríla tohto roka preto nemala viac používať, priblížil pre TASR vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko. Česko aj Slovensko však získali výnimku.

Výrobcovia tak podľa Mika dostali čas nájsť riešenie, ako arómu vo svojich výrobkoch eliminovať. "Napriek tomu, že to bol dominantne problém pre výrobcov v Českej republike, tak sa týka aj Slovenskej republiky," doplnil Miko na margo výnimky.

"Spoločnou snahou bolo nájsť rovnováhu medzi ochranou zdravia a zachovaním výroby tradičných výrobkov, preto sa návrh týka povolenia tejto arómy len v tradične vyrábaných liehovinách v Slovenskej republike a Českej republike, s obmedzeným použitím na obdobie päť rokov, kým sa nevyvinú vhodné alternatívy. Tiež bola braná do úvahy skutočnosť, že liehoviny nepatria medzi potraviny s vysokou konzumáciou v zmysle odporúčaní zdravej výživy, zároveň nie sú konzumované ani tehotnými ženami a deťmi," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Vysvetlil, že návrh, ktorý prešiel hlasovaním na pôde Stáleho výboru Európskej komisie, sa striktne vzťahuje len na povolenie používania arómy pre výrobu liehoviny s označením tuzemský a tuzemák. Všetky ostatné potraviny a nápoje s touto arómou nebudú môcť byť viac umiestňované na trhu.

Mikas avizoval prijatie opatrení na kontrolu dodržiavania nariadenia zo strany výrobcov liehovín a potravín na Slovensku, vrátane prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania pri príprave pokrmov a cukrárskych výrobkov. Upozornil, že táto tradičná liehovina s označením tuzemský a tuzemák nie je vhodná na varenie a pečenie v domácnostiach, napríklad v prípade pokrmov, zákuskov pre deti.